Zápas Švajčiarska s domácim Francúzskom sa skončil bezgólovou remízou

20.06.2016 Celý región

Lille 20. júna (TASR) - Francúzski futbalisti zakončili svoje účinkovanie v základnej fáze EURO 2016 bezgólovou remízou so Švajčiarmi. Deľba bodov napokon vyhovela obom tímom, keďže domácej reprezentácii zabezpečila celkový triumf v A-skupine a Helvétom postup do osemfinále z druhého miesta. Tretiu priečku obsadili Albánci, ktorí v súbežne hranom stretnutí zdolali Rumunov 1:0. S tromi bodmi a negatívnym skóre 1:3 však nemajú veľkú šancu získať jednu zo štyroch osemfinálových miesteniek pre najlepšie mužstvá z tretích miest.

Francúzi mali istý postup už pred nedeľňajším zápasom. Po triumfoch 2:1 nad Rumunmi a 2:0 s Albáncami zakončili základnú fázu bezgólovou remízou v Lille a celkovo ziskom siedmich bodov. Ako víťazi A-skupiny nastúpia na osemfinálový duel v nedeľu 26. júna o 15.00 h v Lyone proti jednému zo štyroch tímov na tretích miestach zo skupín C, D, E.

Švajčiari, rovnako ako domáci reprezenti, na turnaji zatiaľ neprehrali. Z troch duelov vyhrali 1:0 hneď prvý kľúčový proti Albánsku, následne si body podelili po remízach 1:1 s Rumunmi aj 0:0 s Francúzmi. Ako druhým tím "áčka" nastúpia na osemfinále v sobotu 25. júna o 15.00 h v Saint-Etienne proti druhému z C-skupiny.

A-skupina, 3. kolo:

Švajčiarsko - Francúzsko 0:0

Rozhodovali: Skomina - Praprotnik, Vukan (Slov.), ŽK: Rami, Koscielny (obaja Fr.), 45.616 divákov

Zostavy:

Švajčiarsko: Sommer - Lichsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez - Behrami, Xhaka - Shaqiri (79. Fernandes), Džemaili, Mehmedi (86. Elvedi) - Embolo (74. Seferovič)

Francúzsko: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Sissoko, Cabaye, Pogba - Coman (63. Payet), Gignac, Griezmann (77. Matuidi)


Švajčiari už v úvodných minútach naznačili, že na francúzsku defenzívu to skúsia centrovanými loptami do šestnástky. Schär po prvom rohu vo vzduchu netrafil loptu ideálne a Djourouovi chýbal pri žrdi spätný krok, aby ju umiestnil do siete. Francúzi následne prevzali taktovku. Aj na rozbitom teréne po dažďoch potvrdili väčšiu kombinačnú vyspelosť, ktorú mohol gólovo podčiarknuť Pogba. Do 18. minúty mal tri dobré príležitosti, no dve mu zmaril Sommer a tretiu brvno. Helvéti v ďalšom priebehu zapojili do hry aj jediného hrotového hráča Embola, no nebezpeční boli len po "veľké vápno". Vo vlastnej šestnástke zasa pracovali poctivo a do polčasu už nevystavili Sommera väčšiemu ohrozeniu.

Herná disciplína vládla na ihrisku aj po návrate zo šatní. Švajčiarsku pevnú statiku narušila v 58. minúte až rýchla narážačka Griezmanna s Gignacom, prvý menovaný však v dobrej pozícii napálil loptu len do stredu bránky na Sommera. S príchodom Payeta na trávnik v 63. minúte vzrástli šance "galského kohúta" na gólové rozuzlenie. Štvrťhodinu pred koncom mu loptu sprava ideálne naservíroval Sissoko, ale líder West Hamu ju z prvej napálil len do brvna. Dve minúty pred koncom si ešte vyskúšal priamy kop zo svojej parkety, no dobre mierenou strelou zasiahol len spoluhráča Matuidiho.

HLASY PO ZÁPASE:

Yann Sommer, brankár Švajčiarska: "Veľmi sa tešíme, že sme postúpili do osemfinále. Bol to náš hlavný cieľ a je to úspech pre celé Švajčiarsko. Jednoducho povedané, sme veľmi šťastní. Hrali sme dobre, hoci mali sme aj trošku šťastia. Súpera v osemfinále si nevyberieme. Teraz máme pred sebou týždeň na oddych a uvidíme, proti komu napokon nastúpime."

Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska: "Ukázali sme, že vieme hrať futbal aj proti silnému protivníkovi. Našej hre možno stále niečo chýba, ale teraz máme čas na to, aby sme ju zlepšili."

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "V zápase sme mali dobré príležitosti, ale dvakrát sme trafili do brvna. Proti sebe sme mali zdatného a kvalitného súpera. Našim prvým cieľom bolo vyhrať skupinu, a to sa nám podarilo. S hráčmi som dúfal, že herne budeme dominovať. Nie som však slepý a viem, že našu hru musíme zlepšiť. Máme na to ešte týždeň."

Paul Pogba, stredopoliar Francúzska: "V prvom polčase sme hrali dobre, vytvorili si množstvo šancí, boli silní na lopte. V druhom sme ich nechali hrať svoju hru a nechali im veľa priestoru. Ak to mám však zhodnotiť všeobecne, odohrali sme slušný zápas a s výkonom môžeme byť vcelku spokojní."

Konečná tabuľka A-skupiny:

1. Francúzsko 3 2 1 0 4:1 7 *
2. Švajčiarsko 3 1 2 0 2:1 5 *
3. Albánsko 3 1 0 2 1:3 3 **
4. Rumunsko 3 0 1 2 2:4 1

* - postup do osemfinále
** - možný postup na základe tabuľky tretích tímov
 

Vyberte región